Maija Mustonen & Aino Unkila
Hoitoja (Treatments) [1st visit]
25.–29.5.2015
FI | EN

[Myöhempi Hoitoja-vierailu tapahtui vuonna 2016]

Auki
ma 25.5. klo 10–12 ja 13–15
ti 26.5. klo 10-12 ja 13-15 sekä 20–24
ke 27.5. klo 10-12 ja 13-15
to 28.5. klo 10-12 ja 13-15
pe 29.5. Esitelmä ja keskustelu Hoitoja-viikon kulusta kahvien äärellä klo 18

Sorbus muuttuu Maija Mustosen ja Aino Unkilan ylläpitämäksi hoitohuoneeksi, jossa taiteilijat tarjoavat hoitopalveluja.

Maija Mustonen (s.1979) on helsinkiläinen tanssi- ja esitystaiteilija. Tanssitaiteen opintojen jälkeen hän on valmistunut Kuvataideakatemiasta ja opiskellut esitystaidetta Teatterikorkeakoulussa. Viime vuosina Mustonen on ohjannut  isojen työryhmien teoksia, esimerkiksi Zodiak – Uuden tanssin keskukseen esitykset The Greatest Love Songs (2012) sekä The Greatest Dance Hits (2014). Mustonen on Go Go Tanssiryhmä Kuumien Putkien perustajajäsen ja drag show JUST Queensin (2013) ohjaajapari Satu Herralan kanssa. Mustonen on työskennellyt monissa intiimiyttä käsittelevissä taideprojekteissa Todellisuuden tutkimuskeskuksessa.

Aino Unkila (ent. Eskelinen, s.1977) aloitti työskentelynsä kuvataiteen saralla. Unkilan työ painottuu tällä hetkellä  performanssiin ja installaatioon. Hän tutkii tilan, kuvan ja ihmiskehon välistä tarinaa, näin keskeiseksi kysymykseksi muodostuu se mitä ylipäätään tarkoittaa olla ihminen. Unkila on työskennellyt performanssitaiteilijana ja -opettajana vuodesta 2007 ja valmistuu Teatteritaiteen maisteriksi 2016. Hän on tehnyt taiteellista tutkimusta Marko Alastalon kanssa vuosikymmenen ajan.

Haastattelimme Maija Mustosta näyttelyn teemoista sähköpostitse toukokuussa  2015.

SORBUS: Tarjoat kollegasi Aino Unkilan kanssa ilmaisia hoitoja galleriassa. Mistä sait tämän idean?

MAIJA MUSTONEN: Hieronta- ja hoitopalvelut kuuluvat Vaasankadun tunnelmaan ja toimintaan. Olen erikoistunut paikkasidonnaiseen taiteeseen. Hankin taidekouluaikoina suoja-ammatikseni klassisen hieronnan tutkinnon ja olen tehnyt niitä hommia taiteen sivussa jo monta vuotta. Aino taas tekee energiahoitoja performanssitaiteilijan työn sivussa. Toivomme, että paikalliset thai-hierojat tulevat meille hoitoon.

S: Sorbus-galleria sijaitsee Vaasankadulla, jossa on kymmenkunta hieromoa. Vaikuttiko gallerian sijainti teoksesi ideaan?

MM: Kyllä. Olen asunut Kalliossa 15 vuotta ja muhitellut tätä teosideaa pikkuhiljaa. Klassinen thai-hieronta on aivan mahtava ja kokonaisvaltainen kehon manipulointitekniikka, joka on eroottisen sivujuonteensa suosion takia leimautunut Suomessa prostituutiopalveluksi.

S: Miten hierominen galleriakontekstissa eroaa vaikkapa urheilu- tai thaihieronnasta? Miten hieronnasta tulee taidetta?

MM: Galleriakontekstissa hoitotapahtuma on väistämättä jonkinlainen esitys tai taiteellinen kohtaaminen. Hoitomme tapahtuvat avoimen ikkunan takana, toisin kuin edellä mainituissa hieronnoissa. Kunkin hoitotapahtuman sisällöstä neuvotellaan asiakkaan kanssa ja katsomme tapauskohtaisesti miten heidän tarpeensa ja tarjontamme kohtaavat. En tiedä vielä miten tässä tapauksessa hoidoistamme tulee taidetta, muuten kuin siksi että olemme taiteilijoita työajallamme taidegalleriassa.

S: Kuinka olennaisena pidät hieromisen maksuttomuutta teoksessasi?

MM: Olen nyt apurahalla, joten teen tämän taiteilijapalkallani. Aino taas tekee homman puhtaasti pyhällä hengellä, joten häntä voi halutessaan tipittää.

S: Tanssijana ja koreografina ihmiskeho on työvälineesi. Mikä on sinusta ihmiskehon kummallisin ominaisuus?

MM: Systemaattinen itsetuhoisuus. Mutta se kai johtuu pääkeskeisyydestä, mielen ylivallasta. Yksi kummallinen ominaisuus on myös, että kehollinen kosketus ja läheisyys on niin erotisoitua. Luulen että maailmassa kaikilla olisi mukavampaa, jos hieroisimme ja koskisimme toisiamme päivittäin muutenkin kuin seksuaalisia tarpeita tyydyttääksemme.

S: Osaatko sanoa miksi hierominen tuntuu mukavalta? Vai tuntuuko se?

MM: Mukavuus riippuu täysin siitä, miten ja mitä hieronnalla hoidetaan. Se riippuu myös henkilökemiasta hoidettavan ja hoitajan välillä. Hierojan vinkkelistä hoitotapahtuma on parhaimmillaan molemminpuolinen parantuminen ja matka. Se voi olla suoraa kohtaamista. Hoito on useimmiten tosi antoisaa kummallekin osapuolelle. Pahimmillaan hierominen tuntuu itseni myymiseltä – joskus ei vaan löydy yhteistä säveltä, tai asiakas on tyytymätön ja tyly, esimerkiksi: ”Hoitele sä kaikki mun vaivat pois ja just niin kuin mä käsken.” Mutta onneksi tällainen on tosi harvinaista.

S: Miten hoitolaan voi tulla? Pitääkö olla valmistautunut jotenkin?

MM: Jos hoitolassa on vapaata, voi kävellä suoraan sisään. Ajan voi varata myös puhelimitse tai sähköpostilla. Hoitoon voi tulla sellaisena kuin haluaa.

 
EN

Maija Mustonen & Aino Unkila – Hoitoja (Treatments) [1st visit]

[The second Hoitoja visit took place in 2016]

Sorbus Gallery turns into a treatment room, managed by dance- and performing artist Maija Mustonen and performance artist and energy healer Aino Unkila. In Hoitoja (Treatments) the artists offer massage and other treatments. The treatments are free of charge.

Open

Mon 25.5. at 10–12 & 13–15
Tue 26.5. at 10-12 & 13-15 & 20–24
Wed 27.5. at 10-12 & 13-15
Thu 28.5. at 10-12 & 13-15
Fri 29.5. Presentation and discussion about what happened, with coffee at 18