Kim Somervuori
Ode to Posca
9.–24.11.2013

”Kim Somervuori (s. 1975) on materiaaliromantikko, joka sisällyttää piirroksiin ja maalauksiin lukuisia erilaisia tekniikoita. Käytetyt materiaalit ja niihin kohdistuneet teot ovat merkityksiä täynnä. Harmaantunut lauta, kiilakehys, ruostuneet spraykannut ja vanhat siveltimet tai revitty kangas, rei’itetty pellinkappale tai pala kertaalleen kostunutta paperia ovat jo itsessään sisällöllisiä. Niistä voi lukea viittauksia katutaiteeseen, löytää kulutuskritiikkiä tai tulkita taiteellisen prosessin kuvauksena.

Somervuoren koko tuotannon läpi on kulkenut polku, joka konkretisoituu viivana. Viiva on joko piirretty tai maalattu lanka, joka elää teoksesta toiseen kietoen teokset yhdeksi tiiviiksi vyyhdeksi. Näyttely on nimeltään Missä kuljimme kerran. Se jakautuu kahteen eri galleriaan. Vaasankadulla sijaitseva Sorbus-galleria edustaa viivaa tilassa. Se muuttuu itsessään teokseksi. Gallerian seinät ja kalusteet ovat pohja, jolla Somervuoren viiva kulkee tauotta ja rytmikkäästi. Suvilahdessa sijaitsevassa Make Your Mark -galleriassa on esillä Somervuoren maalauksia, piirroksia ja esinekoosteita. Myös niissä viiva on keskeisessä roolissa.

Viiva on tilassa paksumpaa ja selkeämpää kuin itsenäisissä teoksissa, mutta sen henki on sama. Viiva kutoo verkon rosoisen maalauspohjan tai paperin päälle samalla tavoin kuin huoneeseen.

Ilmaisu on johdonmukaista. Viiva on polku, jota voi seurata kuvasta toiseen, piirroksesta maalaukseen, maalauksesta seinälle ja lopulta ulos galleriasta; kadulle ja kaupunkiin.”

–  Veikko Halmetoja, kuvataidekriitikko

Kim Somervuori (s. 1975) on valmistunut Kuvataideakatemiassa vuonna 2011 ja opiskellut Tukholmassa Vårdinge by folkhögskolanissa vuosina 2005–2006. Hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä muun muassa Korjaamo Galleriassa (Helsinki, 2012) ja Taidesalonki Husassa (Tampere, 2011).