Jenni Markkanen (now Luhta)
Hahmon synty
24.–29.6.2014

”Minun hahmoni. Omat muotokuvani. Nolostuttaa niitä ajatellessani, sillä niin tosissani olen niitä luonut. Ne ovat olleet esityksiä, mutta koskaan niihin valmistautuessani en ole ajatellut, että kyse on esityksestä. Hahmoa luodessani olen pyrkinyt olemaan taidettakin todempi, alistamaan taiteen, kertomaan sen keinoin elämästä, sen totuudesta, minun totuudestani, jonka täytyy olla myös pätevä totuus, koska se on ainoa totuus, jonka voin itse tuntea. Niin olen uskonut, kunnes ehkä nyt. Tai siis, yhä uskon ja toimin kuten ennen, mutta nyt minulla on tunne, että minun tuleva hahmoni uskoo toisin. Voi hyvä luoja, minusta tuntuu, että hän on aikuisempi kuin minä.”

Hahmon synty on tarina vanhan hylkäämisestä tuntemattoman tulevan edessä. Näyttelyn aikana palaan tutkimaan kolmea luomaani esityksellistä hahmoa, joista ehkä tunnetuin on vuonna 2013 Raami– teosta varten syntynyt ”Jenni-Janne”. Pyrin tarkastelemaan sitä, millä tavoin kukin hahmo on yrittänyt vastata taiteen ja elämän välisen eron ongelmaan ja millä tavoin ne ovat myös epäonnistuneet siinä. Hahmot tulevat kokemaan hyvästelyn, mutta myös yrityksen pelastaa niistä ominaisuuksia, joita siirtää kohti näyttelyn viimeisenä kohtauksena tapahtumaa hahmon syntyä, uuden hahmon ensikohtaamista.

Näyttelyllä on siirtymärituaalin luonne ja se on rituaalinen myös sen toteutuksellisessa luonteessa. Valmista videoteosta en galleriassa esitä. Kaikki se mitä esitetään, syntyy paikan päällä; viitenä peräkkäisenä iltana esitän galleriatilassa viisi eri esitystä, jotka kohdistan kameralle, jolloin ne tallentuvat ja rakentuvat asteittain näyttelyn aikana viiden kohtauksen videoteokseksi. Yleisönä pääset seuraamaan tätä prosessia niin ainutkertaisina esityskuvauksina kuin gallerian muina aukioloaikoina päivittäin päivittyvänä videoesityksenä. Vastaanottaaksesi teoksen, sinun ei tarvitse tulla paikalle joka päivä. Voit esimerkiksi valita yhden tai muutaman kohtauskuvauksen ja tulla myöhemmin katsomaan valmiin videokokonaisuuden!

 

AIKATAULUT

Esitykset: TI-LA klo 18
Ovi sulkeutuu klo 18.10. Nauhoitus alkaa klo 18.15. Yksittäisten esitysten kesto on n. 5-15 minuuttia. Esityskieli on Suomi. Esityksiin on vapaa pääsy.

Gallerian auki ollessa taiteilija on paikalla, jolloin pääset videotallenteiden lisäksi seuraamaan myös kohtauksiin valmistautumista.

* * *

Jenni Markkasen Hahmon synty on Sorbus-gallerian viimeinen näyttely. Sorbuksen puolitoista vuotta kestänyt toiminta Vaasankadulla loppuu johtuen vuokran noususta ja rahoituksen puutteesta. Talkoovoimin toimiva galleria on tuonut esille uutta taidetta laajasti eri taiteenaloilta. [2018 HUOM: Sorbuksen toiminta sai kuin saikin jatkoa.]

www.jenniluhta.fi

Niin vakavasti, niin sydämellisesti, Helsingin Sanomat, 25.6.2014

Sorbus-gallerian jatko katkolla, Helsingin Sanomat, 25.6.2014