Jenni Markkanen (now. Luhta) and Lauri Luhta
Löytö
6.6.2015

Kun ihminen ei kohtaa maailmassa sitä, mitä hän on vailla, hän ei näe maailmaa vaan täyttää sen omalla itsellään ja tulkinnoillaan. Ihminen kuvittelee itsensä, ajattelunsa maailman yläpuolelle hallitsemaan ja selittämään sitä. Vasta kun ihminen löytää sen, mikä elämästä on uupunut, hän pystyy kunnioittamaan elämää aidosti olemassa olevana ja jonkun muun kuin hänen itsensä käsikirjoittamana todellisuutena. Silloin taiteilijakin nousee objektiiviselle tasolle ja kykenee maailmantulkintaan, joka on hänestä itsestään riippumaton.

Jotta ihminen voi nähdä täysin, hänen on kohdattava ihminen, joka näkee hänet täysin. Kaksin oleminen mahdollistaa löydöt, joissa todistetaan, että hyvän ja pahan, toden ja epätoden, kauniin ja ruman, täyteyden ja tyhjyyden dikotomiat ja oppositiot, joihin nykyajan on vaikea uskoa ja jotka se mieluiten ajattelisi jo onnellisesti ohitetuiksi, ovat itse asiassa täyttä totta ja selittävät maailmaa ja kaikkien olemista. Näitä löytöjä ei tilata eikä suunnitella eikä näin ankarien löytöjen jälkeen elämällä ole paluuta entiseen.

Elämän lakkaamattoman löytämisen rinnalla taide temppuineen ja efekteineen kalpenee; niin myös tämä esitys. Taiteen ja elämän suhde on siten selvä. Rakkauden elämä on ensin. Vain kun taide on alisteista sen ylittävälle elämälle, se on kaikkein väkevintä, koska silloin sillä on aihe, joka on perusteltu. Kaikkein subjektiivisin taide edellyttää, että löytöjen todistajina on kaksi subjektia, joiden yhteyden kautta on läsnä kolmas, se mikä nyt muotoutuu ja kehkeytyy.

Löytö on Jenni Markkasen ja Lauri Luhdan ensimmäinen yhteinen teos.

Esityksen kesto: 40 minuuttia

* * *

Jenni Markkanen (s.1986) on helsinkiläinen kuva- ja performanssitaiteilija. Hänen teoksensa tutkii subjektin totuutta omakuvallisina esityksinä. Markkanen on itse ymmärryksensä lähde, sen esittäjä ja sen esitys. Hänen teoksia leimaa omistautumisen kokonaisvaltaisuus, sen sydäntä särkevä suoruus, suoruuden uskottavuus ja uskottavuuden myötätuntoisuus. Markkanen esittää teoksiaan videon, installaation ja live-performanssin sekä niitä yhdistävän näyttelytapahtuman muodossa. Markkanen valmistui Kuvataideakatemialta vuonna 2012 ja hän on esiintynyt useissa näyttelyissä ja tapahtumissa Suomessa, joista tärkeimmät ovat hänen viimeisimmät yksityisnäyttelynsä, Valoni, Kluuvin galleriassa, keväällä 2015, sekä Raami, Galleria Huuto Uudenmaankadulla, syksyllä 2013.

Lauri Luhta (s. 1980) on helsinkiläinen live- ja mediataiteilija, tapahtumien organisoija ja arkistoija, 20. vuosisadan salaisen aate- ja kulttuurihistorian asiantuntija, aloitteleva teologi ja olemisen vartija. Vuonna 1996 taiteen tekemisen aloittanut Luhta on vuodesta 1999 esiintynyt lukemattomissa tapahtumissa ja festivaaleissa Suomessa ja muualla Euroopassa. Vuonna 2000 Luhta perusti Là-bas -projektin, jonka pitkässä jatkumossa on järjestetty lähes satakunta performanssi-, äänitaide-, video-, musiikki- ja muuta kansainvälistä ja kotimaista tapahtumaa. Luhta on taiteellinen ja teoreettinen johtaja tulevassa teemoiltaan metafyysis-ontologis-moraalisten live-festivaalien trilogiassa Là-bas→ Jumala (2015), Là-bas→ Kuilu (2016) ja Là-bas→ Itse kolmantena (2017)