Tällä lentokoneella on lennetty Ossi Koskelaisen luoman vision läpi Ylioppilasteatterin näytelmässä L.A. Se on nähnyt julman kasvutarinan, karuja ihmiskohtaloita, kamankäyttöä, raiskauksia, pakoon juoksemista ja surua, mutta myös selviytymistä.
Nyt lentokone esiintyy yksin, kaiken nähneenä ja lepää. Se on matkalla kohti Poria ja lyhytaaltoasemaa. Sorbus-gallerian jälkeen se sijoitetaan funkkis-radioaseman pihaan, jossa sijaitsee nykyisin T.E.H.D.A.S. ry:n ylläpitämä veistospuisto. Asema on rakennettu vuoden 1942 olympialaisten lähetyksiä varten, joita ei sitten koskaan tullut. Lentokone vie viestin selviytymisestä eteenpäin, Vaasankadun kautta.
Helsinki-päivänä, keskiviikkona 12.6., galleriassa vietetään Kuvataidetta Vaasankadulla -tapahtuman juhlallisuuksia klo 18-20, jonka jälkeen Dxxxa D esiintyy ravintola Iltakoulun terassilla.
“Oletetaan että tämän pienen palttinalla päällystetyn kaksitason alkuperällä on merkitystä vain sen oman historiansa kannalta…. Paradoksi: Ihmiset olettavat esineitä koskevan totuuden kätkeytyvän esineisiin itseensä ja sivuuttavat kokonaan niitä tarkastelevien käsitykset… Missä sitten on totuus?
Voisi sanoa jopa että esine, tämäkin esine, saa merkityksensä ainoastaan siitä historiasta jossa se on ollut osallisena. Ja missä se historia siinä on?
Maailmaa vaivaa pahasti se että ihmiset pitävät jäänteitä kovina todisteina menneistä tapahtumista. Liittävät vääränlaista arvovaltaa kaikkeen säilyneeseen, aivan kuin menneisyydestä säilyneet esineet olisivat kestäneet oman tahtonsa ansiosta.
…Tämän lentokoneen täällä oleminen, tämän hetken läpi virtaava historia, jähmettää tämän lentokoneen mystisen ja selittämättömän yhdeksi ainoaksi kuvaksi kaikkien meidän mielissä?… Totuus on että se teeskentelee olevansa kadonneen maailman vertauskuva ja tiivistymä… Muttei ole kumpaakaan.”
Lainaus L.A. –näytelmän tekstistä, joka on Ossi Koskelaisen kollaasi Cormac McCarthyn teoksesta Matka toiseen maailmaan (WSOY 1995, suom. Erkki Jukarainen)